Linkovanje i povezivanje sa drugim sajtovima

Mnogi od Vas će se odlučiti za optimizaciju sajta po principu sam svoj majstor, pa evo i nešto nadam se korisno  linkovanju sa drugim sajtovima.

Kad god se govori o povezivanju i linkovanju sajtova, kada neko želi da dobije link sa vašeg sajta, pitanje koje vam postavljaju je “Kako mogu da dobijem vezu sa vašeg sajta?” A kada je reč o povezivanju sa sajtovima drugih ljudi, stav koji čujete najčešće je da ljudi izbegavaju razmenu linkova uz obrazloženje što bih ja linkovao ka njima.

Povezivanje sa vašeg sajta je OK, sve dok se povezujete na sajtove koji imaju poverenje od Googla, a to je veza relevantna za vaš sadržaj i korisna čitaocima. To su neka od pravila SEO optimizacije sajtova.

Neki od razloga da smekšate svoj negativan stav u razmeni linkova

To Vas ne košta da date link, pa ako treba neki članak, nemojte biti cicije?
To je dobra karma. Uostalom, ako nećete da se povezujete sa drugima, zašto bi se oni povezivali sa tobom?
To je korisno. Ako vi već objašnjavate nešto na svom sajtu, onda povezivanje sa srodnom temom pomaže da vaši čitaoci saznaju više.
To je pristojno. Ako govorite o nekome (ili o njegovom radu), onda im možete odati malo priznanja
To pokazuje da niste opsednuti da manipulišete povećanjem samo rejtinga svog sajta, što je generalno dobra stvar za poboljšanje položaja na rang listi pretraživača
Linkovi uvek treba da budu relevantni i na odgovarajući sadržaj na veb stranici. Primer neodgovarajuće povezivanja je slepo povezivanje i komentarisanje na sajtovima bez dobrog razloga.

Ukratko, ne plašite se povezivanja sa drugima.

Ako Vam se čini prikladno, povežite se.
Ako Vam se čini neprikladno, ne povezujte se.
Samo zapamtite da je vaš sajt lice vašeg poslovanja, tako pozitivan stav u povezivanju će dati pozitivan utisak o vašem poslovanju, ali i pobljšanje rezultata u pretragama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *